Microsoft v Polsku nahradil na fotografii černocha bělochem

Varšava – Rasový skandál způsobily fotografie polského Microsoftu. Firma totiž na svých internetových stránkách nahradila tvář černocha za bělošskou. Fotomontáž se ale nevyvedla – bělochovi zůstaly černé ruce. Mluvčí společnosti Agnieszka Dziedzicová se za fotomontáž omluvila, zároveň také odmítla nařčení z rasismu. Na americké mutaci webu je použit nepozměněný obrázek.

Na fotografii sedí u konferenčního stolu spolu s bělošskou ženou dva muži, v originální verzi Asiat a černoch. Podle Dziedzicové došlo na polském webu k nedorozumění. „Společnost není rasisticky zaměřená, v polském Microsoftu pracují lidé odlišných barev pleti,“ prohlásila Dziedzicová.

Nepovedená fotomontáž se stala terčem vtípků bloggerů. „Bílá hlava a černá ruka symbolizují rasovou harmonii. Dokazuje to, že člověk může být zároveň běloch a černoch, mladý i starý,“ uvedl diskutující s přezdívkou Vijoy na stránkách blogspot.com.

Polský Microsoft zfalšoval fotografii (zdroj: ČT24)

Bloggeři hned objevili další pochybení. Před ženou na fotografii například stojí nezapojený monitor a notebook s vymazaným logem je prý výrobkem konkurenční firmy Apple. Nikdo z lidí, kteří se na úpravách fotografie podíleli, už v polské pobočce nepracuje. Microsoft se za incident omluvil, nicméně nedokázal vysvětlit, proč se jeho zaměstnanci o úpravy reklamní fotografie vůbec pokoušeli.