Pijáci nelegálního alkoholu končí v Indii na stromě

Dillí - S nezvyklým trestem za konzumaci nelegálně vyráběného alkoholu přišli v západoindickém Siddhápuru ve státě Gudžarát. Podle tamní vyhlášky musí viník vedle zaplacení pokuty ve výši jednoho tisíce rupií (360 korun) vysedávat celý den na stromě s pichlavými větvemi. Opatření s nezvyklým pranýřem se zatím vyplácí - postihuje hlavně ty, kteří popíjejí, případně prodávají alkohol v blízkosti škol.

Laciný, podomácku vyráběný alkohol se v Indii těší popularitě především proto, že je na rozdíl od značkového pití cenově dostupný i pro početné chudé vrstvy. Ty zpravidla neodradí ani vysoké riziko otravy. Hrozba ostudného trestu ale podle úřadů v Siddhápuru snad zabere.

Minulý měsíc se v západoindickém státě Gudžarát smrtelně otrávilo 130 lidí podomácku vyráběným alkoholem. V tomto státě tragickým pitkám nahrává i tamní zákon zakazující prodej jakéhokoli alkoholu. Nezákonně pálený alkohol je navíc doplňován pesticidy či jinými chemikáliemi ke zvýšení účinku. Tamní poslanci se proto rozhodli přijmout přísný zákon o postihu výrobců a prodejců pálenky.

Strom-pranýř pro indické pijáky nelegálního alkoholu (zdroj: ČT24)

Loni v květnu zemřelo po vypití pančovaného destilátu nejméně 180 lidí v jihoindických státech Karnátaka a Tamilnádu. Tehdy šlo o nejhorší podobnou tragédii, jaká byla kdy v Indii zaznamenána.

V západoindické vesnici Siddhápur se trestá konzumace nelegálně vyráběného alkoholu pokutou a celodenním vysedáváním na stromě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod