Požáry v Kalifornii se nedaří krotit, dva hasiči zemřeli

Los Angeles – Rozsáhlé požáry v Kalifornii si vyžádaly život dvou hasičů, kteří bojovali s ohněm. Jejich auto se severně od Los Angeles zřítilo ze srázu. Proč se nehoda stala, velitel místních hasičů zatím neupřesnil. Kalifornské požáry se i po několika dnech dál vymykají kontrole. Od soboty se plocha hořícího lesa a křovin ztrojnásobila a úřady už evakuovaly přes 6 000 domů, další tisícovky jsou v ohrožení. Jen severně od Los Angeles hoří 15 tisíc hektarů. Úřady uzavřely některé místní silnice, zavřeny jsou i některé školy.

Požár, který zuří od středy, doposud zachvátil území o rozloze 171 kilometrů čtverečních, v ohrožení je na 12 000 domů. Postiženou oblast v neděli navštívil kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, který se vrátil z bostonského pohřbu senátora Kennedyho, a vyzval místní obyvatele, aby nepodceňovali závažnost situace a včas poslechli výzvy k evakuaci. „Ohně se daří zvládat jen z 5 procent, 3 budovy shořely a 12 500 domů je právě teď v ohrožení. Přes 6 500 domů jsme povinně evakuovali. Vznikla čtyři evakuační střediska. S ohněm bojuje 2 200 hasičů,“ konstatoval Schwarzenegger.

V neděli večer místního času se plameny přiblížily ke kopci Mount Wilson, na kterém stojí řada vysílačů a který je telekomunikačním uzlem pro danou oblast. Velitelé odhadují, že dříve než za týden se jim živel zkrotit nepodaří. Šíření ohně pomáhá sucho a horko - teplota dosahuje 35 stupňů, avšak podle hasičů naštěstí nefouká vítr.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Kalifornii trápí požáry poměrně často. Nejhorší situace v tomto státu byla v roce 2007, kdy muselo být evakuováno 640 000 obyvatel a 2 000 domů oheň zničil.