Slovenský jazykový zákon začíná platit, s pokutami se ale počká do ledna

Bratislava/Budapešť – Už od zítřka bude platit slovenský jazykový zákon, který jen vyhrotil již tak špatné vztahy Maďarska a Slovenska. Porušení předpisu se nicméně bude pokutou trestat až od ledna 2010, dokdy by se měly vyřešit sporné body zákona. Novela nařizuje, že na slovenských úřadech a jiných veřejných místech se bude muset mluvit jen slovensky. Budapešť se bouří, že předpis je namířen proti maďarské menšině na Slovensku. Další ránu vzájemným vztahům navíc zasazují útoky na slovenské úřady v Maďarsku, dnes nalezla policie před slovenským institutem podezřelý balíček s nápisem „pozor, bomba“.

Slovenské ministerstvo kultury dnes oznámilo, že nebude do ledna 2010 pokutovat porušení jazykového zákona, který již zítra začne v zemi platit. Do začátku příštího roku chce úřad upřesnit sporné body novely. Dokud se tak nestane, budou úřady provinilce pouze napomínat. Podle zákona se na slovenských úřadech, v médiích a jinde na veřejných místech smí mluvit jen slovensky, porušení zákona se přitom od ledna bude trestat pokutou až 5000 eur (127 tisíc korun). 

Právě ochotou jednat o jazykových zákonech dnes Budapešť podmínila úspěšnost plánované schůzky maďarského premiéra Gordona Bajnaie se slovenským kolegou Robertem Ficem. Oba politici by se měli v nejbližších dnech sejít v Maďarsku, kde budou jednat o zlepšení vzájemných vztahů. 

Vztahy mezi Bratislavou a Budapeští jsou v posledních týdnech mimořádně napjaté. A to nejen kvůli jazykovému zákonu. Policisté dnes našli před slovenským institutem v Budapešti podezřelý balíček. Bylo na něm napsáno „pozor bomba“. Přivolaní pyrotechnici oblast zajistili. Balíček prozkoumali, našli v něm ale jen kovové předměty a protislovenský dopis. Nenalezli tedy žádnou výbušninu ani látku, která by mohla explodovat. 

Za poslední týden jde už o několikátý útok, který je namířen proti slovenským úřadům v Maďarsku. Ve středu hodil neznámý pachatel na dveře slovenské ambasády v Budapešti zápalné láhve. Nikdo nebyl naštěstí zraněn. O den později se pak v maďarské metropoli řidič se spolujezdcem pokusili vytlačit ze silnice vůz slovenského velvyslance Petera Weisse, kterého během incidentu údajně slovně uráželi. 

Navíc Slováci před více než týdnem odepřeli vstup na slovenské území maďarskému prezidentovi Lászlóvi Sólyomovi. Ten se chtěl 21. srpna - tedy v den výročí vstupu vojsk Varšavské smlouvy do bývalého Československa, na němž se podílela i maďarská armáda - zúčastnit v Komárně odhalení sochy zakladatele uherského státu svatého Štěpána.