Na Slovensku se musí mluvit slovensky, restaurace navíc omezují kuřáky

Bratislava - Slováci od 1. září zaznamenají hned několik změn. Dnes totiž začal platit kontroverzní jazykový zákon a také nový protikuřácký zákon. Prostory pro kuřáky musejí být od těch kuřáckých odděleny zdí a ne jen symbolickou příčkou. Majitelé, kteří nechtějí investovat do stavebních úprav, musejí kouření ve svých zařízeních úplně zakázat. Za porušení hrozí pokuta až do výše přesahující tři tisíce eur. Naopak za porušení jazykového zákona zatím pokuty nehrozí, ty se budou udělovat až od ledna, dokdy by měli zákonodárci vyřešit některé sporné body předpisu.

Jazykový zákon posiluje postavení slovenštiny v zemi s početnou maďarskou menšinou. Na všech slovenských úřadech se totiž ode dneška musí mluvit slovensky. Ve slovenštině musí být i veřejná oznámení a tabule. Ve své mateřštině mohou příslušníci maďarských menšin s institucemi komunikovat jen v místech, kde tvoří alespoň pětinu obyvatel.  

„Zákon se vůbec netýká soukromé konverzace a komunikace, nereguluje ani nepokutuje individuální řečové projevy jednotlivců,“ upřesnil dnes ministr kultury Marek Maďarič. Podle všeho tedy příslušníci maďarské menšiny dál mohou konverzovat například se svým lékařem pouze maďarsky. Právní norma má za cíl podle ministerstva kultury zajistit, aby i v oblastech, kde žijí menšiny, dostávali Slováci informace ve svém rodném jazyku.

Maďarská menšina na Slovensku i vládní představitelé v Budapešti proti novele protestují. Maďarská menšina, která tvoří až desetinu slovenské populace, zákon považuje za diskriminační. Podle slovenské vlády ale novela plně odpovídá mezinárodním normám. 

Lingvista a jazykovědec Jiří Kraus připodobnil nynější situaci na Slovensku k vývoji, kterým si Československo prošlo po roce 1918, kdy se čeština vyrovnávala s germanismy. „Čechy pronásledoval strach z germanismů velmi dlouho, ale ani ne z hlediska jazykového, jako spíš z obavy, že ztratíme svou identitu, že nám někdo bude zasahovat do teritoria. V současném globálním světě je to taková trochu překvapivá představa, že si bráníme své území, ale přitom se učíme cizí jazyky, cestujeme, zvykáme si na to, že k nám přijíždějí cizinci. Možná že nezvyk na tuhle otevřenost vede potom k jistým obavám a pocitu jazykového ohrožení,“ řekl v Profilu Studia 6 Jiří Kraus.  

O zákonu budou ještě jednat premiéři obou zemí

Spor o jazykový zákon ještě více komplikuje už tak výrazně napjaté slovensko-maďarské vztahy, které navíc vyhrocují útoky na slovenské úřady v Maďarsku. „Lži, provokace a strašení ze strany politických představitelů maďarské menšiny nepomáhají ani Slovensku, ani příslušníkům menšin. Jednoznačně však pomáhají Budapešti v její politováníhodné protislovenské kampani,“ okomentoval to slovenský ministr kultury Marek Maďarič. 

Maďaři už ode dneška proti zavedení zákona protestují. Odhalili sochu, která má být smuteční připomínkou této události. Chystají se demonstrace jak v Maďarsku, kde se protest uskuteční v Budapešti před slovenskou ambasádou, tak na Slovensku. Do Dunajské Stredy se chystají na demonstraci tisíce Maďarů.

Jazykový zákon přijde na přetřes i během plánované zářijové schůzky maďarského premiéra Gordona Bajnaie s jeho slovenským protějškem Robertem Ficem. Ta se uskuteční 10. září na maďarsko-slovenském pomezí.

Jiří Kraus
Zdroj: ČT24
Vydáno pod