Lídři dvaceti zemí si v Gdaňsku připomněli 70. výročí začátku války

Gdaňsk (Polsko) - Lídři dvaceti zemí se dnes sjeli do polského Gdaňsku, kde si na pietním shromáždění připomněli 70. výročí zahájení nejničivější války v dějinách lidstva. Pietní akty se odehrávají v době dusné atmosféry mezi Polskem a Ruskem, které mají na II. světovou válku odlišný pohled. Ruský premiér Vladimir Putin ve svém odpoledním projevu připomněl, že ruský parlament odsoudil pakt Molotov-Ribbentrop, a vyzval ostatní země, které se dohodly s nacisty, aby učinily totéž.

Na odpoledním shromáždění vystoupil také polský prezident Lech Kaczyński a premiér Donald Tusk, německá kancléřka Angela Merkelová nebo předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. „Skláním hlavy před oběťmi. Všichni víme, že nemůžeme odčinit hrůzy druhé světové války, jizvy zůstanou navždy viditelné, ale naším posláním je uvědomění si naší společné odpovědnosti,“ řekla v projevu Merkelová.

Kaczyński ve svém projevu označil Evropskou unii za šanci, že se už nikdy nebudou opakovat tragédie, které se odehrály v minulém století. Musí být podle něj ale založena na mnohostranné spolupráci, demokracii a na zásadách rovnosti. Prezident rovněž prohlásil, že Poláci mají právo na pravdu ve věci, která je pro Polsko velmi tragická. Připomněl masakr polských důstojníků v Katyni.

Poláci se od Putina omluvy nedočkali

Ruský předseda vlády Putin dnes naznačil, že by mohl souhlasit s otevřením ruských archivů, pokud se ale otevřou také ty polské. Řekl také, že za vypuknutí války nemůže jen tajný pakt Ribbentrop-Molotov, ale i politika jiných zemí, které se v letech 1934 až 1938 snažily dohodnout s nacistickým Německem. Poláci od premiéra čekali omluvu, té se ale nedočkali, poznamenal varšavský zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Pozvánku na dnešní vzpomínkové ceremonie přijal také britský ministr zahraničí David Miliband nebo šéf Národní bezpečnostní rady USA generál James Jones. Česko zastupuje premiér Jan Fischer.

Pietní vzpomínky začaly už nad ránem

Vzpomínkové akce začaly ve 4:45 ráno, na minutu přesně 70 let po prvních výstřelech druhé světové války, přímo na místě propuknutí konfliktu – na poloostrově Westerplatte. Nejvyšší polští představitelé se tu zúčastnili tryzny za padlé obránce tamní tvrzi. Jejich odpor vůči německému vzdušnému i námořnímu náporu patří pro Poláky k nejzásadnějším momentům války, 17. září ale polské území z východu napadlo Rusko. „V tento den dostalo Polsko ránu dýkou do zad. Od bolševického Ruska,“ prohlásil Kaczyński.

Ostrý tón polského prezidenta podtrhuje spor Varšavy a Moskvy o výklad dějin. Nejen o podíl viny Ruska na začátku války, ale i o vyvraždění až 20 tisíc polských důstojníků na Stalinův rozkaz v Katyni v roce 1940. Premiéři obou zemí Donald Tusk a Vladimir Putin se na dopolední schůzce shodli, že by bylo absurdní, kdyby polsko-ruské vztahy v historických záležitostech zůstávaly horší než vztahy rusko-německé nebo polsko-německé.