Vlak s Wintonovými dětmi dorazil do Norimberka

Norimberk - Z pražského hlavního nádraží dnes v devět hodin vyjel do Británie historický vlak Winton Train, který vpodvečer dorazil na XIV. nástupiště v německém Norimberku. Zastávka je symbolická i proto, že město pamatuje jak každoroční říšské sněmy, tak i poválečné odsouzení nacistických zločinců.

Symbolická čtyřdenní jízda do Londýna je věnovaná sedmdesátému výročí záchranných misí sira Nicolase Wintona. V roce 1939 před hrůzami nacistického režimu zachránil 669 hlavně židovských dětí. Díky výjimečné misi Brita Wintona našly děti azyl v britských rodinách. Na Liverpool Street Station přijede vlak 4. září a sir Nicholas Winton ho tam osobně přivítá.

Jak uvedla zpravodajka ČT Hana Scharffová, Němci symbolickou cestu podporují, zapůjčili dokonce parní lokomotivu z roku 1939. Média si ale akce příliš nevšímají, protože se věnují především dnešnímu 70. výročí zahájení druhé světové války.

Reportáž Bohumila Vostala a vstup Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Na symbolickou cestu z Prahy přes Německo na pobřeží Nizozemska a dále lodí do Anglie se vypravily některé z tehdy zachráněných dětí spolu se svými rodinami, Wintonova dcera Barbara, studenti a řada osobností.

Vydáno pod