Černý prezident před Bílým domem? Ideální terč!

Ottawa – Rasistický vtip na adresu amerického prezidenta Baracka Obamy odvysílaný v kanadské televizi se stal středem zájmu tamní rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta se konečně téměř po roce rozhoupala a oficiálně vyslovila napomenutí stanici CBC, která na Silvestra v pořadu Bye Bye 2008 hodnotila šance na úspěch případného atentátu na nejmocnějšího muže planety.

V žertovné scénce zazněla totiž úvaha, že prezident s tmavou pletí stojící před Bílým domem je díky tomuto kontrastu snadným cílem atentátníka. Po odvysílání pořadu dostala rada 250 stížností. V těchto dnech dospěla k závěru, že šlo o porušení pravidel vysílání. Stanice se nyní musí svým divákům omluvit a slíbit, že se podobná věc už nebude nikdy opakovat. Nařčení z rasismu ale CBC (Canadian Broadcasting Corp) kategoricky odmítá.

„Nejsme rasisti. Je fajn mít v Bílém domě černocha. Je to praktické. Černé na bílém – bude jednodušší ho zastřelit,“ zaznělo doslova v satirické show. Vystupoval v ní také herec představující Obamu. „Vy černoši vypadáte všichni stejně,“ povzdechl si moderátor v rozhovoru s ním a varoval diváky, aby si raději hlídali peněženky.

Vydáno pod