Jak na žloutenku? Látkou ze žraločích jater

Washington - Látka squalamin, kterou žraloci vytvářejí ve svých játrech, by mohla umožnit bojovat i proti některým lidským virovým onemocněním počínaje žloutenkou po žlutou zimnici. Sdělili to američtí vědci z Georgetownské univerzity ve Washingtonu.

Od objevení existence této látky v žraločích játrech v roce 1993 se zná její antibakteriální působení. Squalamin je podle odborníků svým účinkem srovnatelný s běžnými antibiotiky. Jako přírodní látka prý také posiluje imunitní systém a zvyšuje tak celkovou obranyschopnost lidského organismu. 

Studie, kterou zveřejnili vědci z Georgetownské univerzity, se jako první zabývá možným působením této látky i proti virům. Testy v laboratořích a na zvířatech ukázaly, že squalamin může za dosud neupřesněných podmínek léčit žloutenku a další virové choroby. 

Následovat budou testy na lidech

„Jedná se o slibnou látku, která vzhledem ke své aktivní složce a chemickému složení nemá nic společného s ostatními látkami, které se nyní zkoumají pro potírání virů,“ řekl profesor Michael Zasloff, který squalamin objevil. Dodal, že se chystá dělat testy na lidech, aby se upřesnilo ideální dávkování.