Při masakru v protidrogovém středisku v Mexiku 18 mrtvých

Ciudad Juárez - Nejméně 18 lidí zavraždila v noci na dnešek skupina ozbrojenců v protidrogovém středisku v mexickém městě Ciudad Juárez. Podle oficiálních informací vnikli ozbrojenci do střediska El Alviane, postavili své oběti ke zdi a začali střílet. Nejméně pět osob bylo zraněno. Mrtví, které zatím policie našla, leželi u vchodu do střediska. Úřady údajně zatím nemají žádné podezřelé ani informace o obětech.

Město Ciudad Juárez, které hraničí s texaským El Pasem, je nejkrvavějším v Mexiku. Už několik let tu probíhá boj o kontrolu lukrativního obchodu s drogami, který mezi sebou vedou konkurenční drogové gangy, jež zároveň likvidují policisty a další představitele státní moci.

Za loňský rok bylo ve městě Ciudad Juárez zabito více než 1600 lidí, což byl rekordní počet. Letos od ledna do července policie zaznamenala 1150 mrtvých.

Masakr v Ciudad Juárez ukončil zvlášť krvavý den v neutuchající drogové válce v Mexiku. Následoval krátce poté, co byl v západomexickém státě Michoacán ve středu připraven o život zástupce místního šéfa policie.

Osmatřicetiletého Josého Revueltase zastřelili ozbrojenci v autech v okamžiku, kdy řídil vůz na rušné ulici nedaleko policejní stanice. Při přestřelce byl zabit nejen zmíněný vysoce postavený policista, ale i jeho dva osobní strážci a jeden pasažér nedalekého autobusu.

V Michoacánu sídlí mocný drogový gang La Familia, který je považován za největšího mexického producenta syntetických drog. Federální policii se podařilo v letošním roce zlikvidovat již asi čtyři desítky jeho tajných laboratoří.