KLDR se pochlubila úspěchy při obohacování uranu

Pchjongjang - Severní Korea tvrdí, že je blízko k dokončení svého programu obohacování uranu. Uvedla to tamní agentura KCNA s tím, že komunistický režim o tom poslal zprávu OSN. Pokud by se informace potvrdila, znamenalo by to, že Pchjongjang je jen krok od rozvinuté technologie potřebné k výrobě jaderné zbraně. Spojené státy nad oznámením vyjádřily znepokojení.

Po smířlivých gestech několika posledních týdnů Pchjongjang znovu obrátil a ukázal svou výhružnou tvář. Může to ukazovat nespokojenost komunistického režimu s nechutí Spojených států zahájit dvoustranná jednání.

„Pokusné obohacování uranu bylo úspěšně provedeno a vstoupilo do závěrečné fáze. Přepracování použitých palivových tyčí je v konečném stadiu a extrahované plutonium prochází procesem úpravy pro zbrojní použití,“ uvedla agentura KCNA ve svém prohlášení.

KLDR dále obohacuje uran (zdroj: ČT24)

Pokud Pchjongjang úspěšně dokončí proces obohacování uranu, bude to významný posun. Postupně by tak mohl získat štěpný materiál potřebný k výrobě atomové zbraně, aniž by k tomu potřeboval jaderný reaktor. Jižní Korea oznámení označila za provokaci.

„Není možné tolerovat, aby Severní Korea neuznávala úsilí mezinárodního společenství o denuklearizaci Severní Koreje i o mír a stabilitu v severovýchodní Asii,“ reagoval mluvčí jihokorejského ministerstva zahraničí Tae Jong.

Před necelými třemi měsíci Severní Korea oznámila, že zahájila proces obohacování uranu jako odpověď na zpřísnění sankcí ze strany Organizace spojených národů. Ty následovaly po sérii raketových zkoušek a jaderném testu. Teď si severokorejský režim nechává otevřená zadní vrátka. V dopise Radě bezpečnosti OSN zmiňuje, že je připravený jak k jednáním, tak na rozšíření sankcí. V takovém případě ale Pchjongjang hrozí přijmout další protiopatření.

Vydáno pod