Tisíce lidí protestovaly proti prezidentu Chávezovi

Bogotá - Na několika místech Jižní Ameriky, v New Yorku a v Madridu vyšly tisíce lidí do ulic, aby vyjádřily svůj nesouhlas s politikou venezuelského vůdce Huga Chaveze. Odpůrci ho obviňovali především z autoritářského způsobu vládnutí a ze zasahování do vnitřních záležitostí latinskoamerických zemí. V Hondurasu protesty organizoval zdejší prezident Micheletti, který ostatním sliboval, že vměšování venezuelského vůdce zastaví. Nejmasovější demonstrace se však odehrály v kolumbijské Bogotě, kde se regionálního vlivu Venezuely obávají nejvíce. Chávezovi se totiž nelíbí úzké vztahy Kolumbie a USA.

Protesty, jež byly koordinovány prostřednictvím sociálních sítí Twitter a Facebook, svedly dohromady přes 5000 lidí v Bogotě a tisíce dalších v hlavních městech Venezuely a Hondurasu. Menší demonstrace se konaly v dalších metropolích Latinské Ameriky a také v New Yorku a v Madridu.

Demonstraci v Hondurasu vedl Roberto Micheletti, jenž se po červnovém puči stal prezidentem, když vypudil ze země Chávezova spojence Manuela Zelayu. Podle Michelettiho politik, který se spřáhne s Chávezem, aby zůstal u moci, nemůže uspět. „Zastavíme ho,“ řekl Micheletti demonstrantům.

Demonstrující se snažili podpořit hlavně Kolumbii
Zdroj: ČTK/AP/Alan Diaz