EU kritizuje záměr USA zpoplatnit povolování cest do země

Washington/Brusel – Evropská komise se postavila proti iniciativě Washingtonu, který chce zpoplatnit povolování cest do Spojených států prostřednictvím nového internetového systému ESTA. Pokud by k tomu došlo, může EU přistoupit k odvetným opatřením, např. by mohla pro Američany zavést víza.

ESTA je nyní zdarma. Zatím nepřijatý americký zákon na podporu cestovního ruchu nicméně počítá s jeho zpoplatněním na deset dolarů (179 Kč). Tyto peníze by podle představ USA měly podpořit rozvoj turistiky.

To se ovšem nezamlouvá Evropské komisi (EK). „Pouze v (knížce) Alenka v říši divů může zpoplatnění povzbudit činnost, na kterou je uvaleno,“ citovala AP velvyslance EK ve Washingtonu Johna Brutona.

Jeden z navrhovatelů normy, demokratický zákonodárce William Delahunt, ale tvrdí, že EU se rozčiluje kvůli nepodstatným věcem. „Je to bouře ve sklenici vody,“ řekl.

EU hrozí zavedením víz

„Je směšné vybírat peníze od lidí, když chcete, aby přijeli na návštěvu,“ uvedl nicméně Frank Schmiedel z EK. Podle něj nedávno představitelé členských států EU hovořili o tom, jaké kroky by Brusel mohl podniknout, pokud zákon v USA projde.

Bruton dodal, že EU by musela zvážit, zdali by zpoplatnění povolení nebylo v očích Bruselu vnímáno jako víza. Potom by prý unie mohla zvážit zavedení víz pro americké cestovatele do EU.

Senátní výbor pro obchod, vědu a dopravu v USA návrh zákona schválil už v květnu, ale senátoři normu odmítli v hlasování 22. června. Přitom text už prošel Sněmovnou reprezentantů a příznivě na normu hledí také Bílý dům. Zastánci textu tvrdí, že má ročně přinést federální pokladně 100 milionů dolarů.