Mexičtí vojáci chytili šéfa drogového gangu podezřelého z masakru

Mexiko - Ve vazbě skončil přední člen mexického drogového kartelu, podezřelý z vraždy 17 pacientů léčebny drogově závislých ve městě Juaréz. Zatčený José Rodolfo Escajeda byl dlouho na seznamu hledaných osob jak v Mexiku, tak ve Spojených státech. Krveprolití v léčebně narkomanů před třemi dny otřáslo městem, a to i přesto, že vyřizování účtů mezi drogovými kartely není výjimečné, jen letos tam narkomafie zavraždila 1400 lidí.

Ve středu vpadla skupina ozbrojenců do protidrogového střediska El Alviane a postřílela 17 lidí. Útočníci své oběti postavili ke zdi a začali do nich pálit. Nejméně pět osob bylo zraněno. Drogové gangy už v minulosti napadly protidrogová střediska, pokud měly pocit, že se v nich ukrývají dealeři konkurenčních skupin.

Město Ciudad Juárez, které hraničí s texaským El Pasem, je nejkrvavějším v Mexiku. Už několik let tu probíhá boj o kontrolu lukrativního obchodu s drogami, který mezi sebou vedou konkurenční drogové gangy, jež zároveň likvidují policisty a další představitele státní moci.

Za loňský rok bylo ve městě Ciudad Juárez zabito více než 1600 lidí, což byl rekordní počet. Letos od ledna do července policie zaznamenala 1150 mrtvých. Od ledna 2008 si válka kartelů vyžádala v Mexiku více než 10 000 obětí, a to navzdory rozmístění vojenských a policejních posil čítajících 36 000 mužů.

Vydáno pod