Karzáí podle nových průběžných výsledků posiluje svůj náskok

Kábul - Afghánská volební komise oznámila nové průběžné výsledky srpnových prezidentských voleb. Po sečtení zhruba tří čtvrtin hlasů mírně zvýšil svůj náskok dosavadní prezident Hamíd Karzáí. Dostal 48,5 procenta hlasů. Jeho soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, získal necelých 32 procent. Komise zároveň anulovala výsledky skoro ze 450 volebních místností kvůli podvodům.

"Měli jsme dostatek důkazů o podvodech v některých volebních místnostech. Výsledky z těchto okrsků jsme anulovali,“ oznámil šéf afghánské volební komise Daúd Alí Nadžáfí. Aby Karzáí zvítězil již v prvním kole voleb, musí získat více než 50 procent odevzdaných hlasů; v opačném případě bude nutné uspořádat druhé kolo voleb během října.

Volby se potýkají s ohromným množstvím stížností

Průběžné výsledky voleb v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Volby ale provázejí spory, protože stále častěji přicházejí stížnosti na manipulace prováděné Karzáího přívrženci. Komise OSN pro stížnosti dostala četné námitky proti průběhu voleb i proti sčítání hlasů. Od srpnových voleb už komise registruje přes 2300 stížností. Přes 700 z nich je hodnoceno jako „kategorie A“, tedy schopných ovlivnit výsledky. Afghánská volební komise dnes oznámila, že „kvůli podvodům“ musela anulovat výsledky ze 447 volebních místností z celkem 6519, které byly otevřeny.

Pozorovatelé se obávají, že vzhledem k četnosti nesrovnalostí budou moci poražení kandidáti zpochybnit legitimitu voleb. Na údajné podvody Karzáího tábora si stěžuje i jeho hlavní konkurent, bývalý ministr zahraničí Abdulláh. 

“V naší zemi není bezpečno, máme špatnou vládu, korupci, narkotika, válku, ozbrojené povstání. Pokud k tomu všemu bude ještě lidem vnuceno nové vedení na základě zmanipulovaných voleb, kam to povede, “ obával se prezidentský kandidát.

Na začátku sčítání hlasů ještě výsledky naznačovaly téměř vyrovnané šance Karzáího a Abdulláha, nyní již je mezi nimi ale rozdíl téměř 17 procent. Na třetím místě je stále bývalý ministr plánování Ramazán Bašardost s 10,7 procenta. Žádný ze zbývajících 27 kandidátů už nehraje významnější roli.