Izrael schválil výstavbu 455 nových bytů v Předjordánsku

Jeruzalém - Izrael schválil stavbu 455 nových domů pro židovské osadníky na Západním břehu Jordánu. Bílý dům už v pátek vyslovil nad záměrem politování, komplikuje totiž jednání o míru s Palestinci. Na Západním břehu, který by mohl být v budoucnu součástí palestinského státu, žije dva a půl milionu Palestinců a 300 000 osadníků.

V prvním oznámení ministerstvo mluvilo o 366 nově odsouhlasených domovech pro židovské osadníky v Předjordánsku, krátce poté toto číslo zvýšilo na 455. Jde o první rozhodnutí o rozšiřování židovských osad na palestinských územích od 31. března, kdy nastoupila do funkce vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Záměr vybudovat stovky nových bytů pro židovské osadníky v Předjordánsku před zpomalením rozvoje osad oznámili představitelé izraelské vlády neoficiálně již minulý týden. Spojené státy a Evropská unie to vzápětí kritizovaly a vyzvaly k zastavení rozvoje židovských osad na palestinských územích, která Izrael okupuje.

„Ministr obrany Ehud Barak schválil výstavbu 455 bytů v osadách v Judeji a Samaří (na Západním břehu Jordánu),“ uvedlo navzdory výzvám Západu ve svém dnešním prohlášení izraelské ministerstvo obrany.

Podle prohlášení má 161 zmíněných bytů vzniknout v soustavě židovských osad Guš Ecion, která se nachází nedaleko Betléma, 84 v osadě Modiin Ilit západně od Ramalláhu, 76 v osadě Givat Zeev severně od Jeruzaléma, 89 v druhé největší předjordánské osadě Maale Adumim východně od Jeruzaléma, 25 blízko osady Kedar a 20 dalších v osadě Maskiot poblíž jordánské hranice.

V příštích dnech by měl Barak odsouhlasit výstavbu ještě dalších 84 nových bytů v židovských osadách na Západním břehu Jordánu, čímž jejich počet dosáhne 450, dodalo ministerstvo v komuniké.

Počet izraelských osadníků na palestinských územích se v posledních desetiletích neustále zvyšuje a od začátku 90. let se více než zdvojnásobil. V současnosti žije na Západním břehu Jordánu asi 300 000 Izraelců mezi zhruba dvěma a půl miliony Palestinců.

Palestinci izraelský krok odsoudili

Palestinská samospráva Barakův krok odsoudila. Mluvčí jejího předsedy Nabíl abú Rudajná vyzval „mezinárodní společenství, zejména USA, aby k rozšiřování osad zaujaly rozhodný postoj“. Mírový vyjednavač Saíb Irikát prohlásil, že toto rozhodnutí „zpochybňuje mírový proces“.

Izraelští míroví aktivisté z Hnutí za okamžitý mír se domnívají, že Barak osadníky „obdaroval“ a že tím proměnil „mírové vypořádání s Palestinci v politickou frašku“. Naproti tomu zástupci osadníků hovoří o tom, že je Netanjahu vodí za nos, neboť jeho vláda schválila pouze to, co už osadám zaručil předchozí kabinet premiéra Ehuda Olmerta. „Stydím se za vládu, která nedokáže čelit americkému tlaku,“ řekl Pinchas Wallerstein z rady židovských osad.

V Izraeli se hovoří o možném setkání Netanjahua s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem koncem září v New Yorku. Palestinská strana dnes ale oznámila, že taková schůzka bude „zbytečná“ v případě, že Izrael začne urychlovat stavbu v osadách.