Dalajlama míří na Slovensko, vládní politici jej ale přijmout nechtějí

Bratislava - Odpoledne přiletí na Slovensko tibetský duchovní vůdce dalajlama. Přijal osobní pozvání soukromé Nadace Jána Langoše. Oficiální schůzky ale v plánu nejsou. Přesto bude dalajlamu hlídat ochranka ministerstva vnitra. Se svými příznivci by se měl dalajlama setkat ve čtvrtek. Týž den by pak měl přiletět do Česka a zúčastnit se zahájení konference Mír, demokracie a lidská práva v Asii.

O setkání s dalajlamou neprojevil zájem ani slovenský prezident, ani premiér nebo předseda parlamentu. „Všichni vysocí politici argumentují tím, že Slovensko zastává pozici politiky jedné Číny, které je Tibet součástí,“ vysvětlila negativní postoj vysokých slovenských politiků k možnému setkání s duchovním vůdcem zpravodajka ČT Olga Baková. Opoziční politici se však s dalajlamou sejít chtějí, mezi nimi i lídr nejsilnější opoziční strany SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.

Dalajlama na Slovensko přijíždí na pozvání Nadace Jána Langoše a zítra převezme Cenu Jána Langoše. Langoš, bývalý disident, byl po listopadové revoluci ministrem vnitra tehdejšího Československa. Poté vedl Ústav paměti národa. Langoš tragicky zahynul při automobilové nehodě před třemi lety. Nadace po něm pojmenovaná každoročně uděluje dvě ceny – mezinárodní a národní. Mezinárodní letos čeká právě na dalajlamu.