Barack Obama se pokusí obhájit slibovanou reformu zdravotnictví

Washington - Amerického prezidenta Baracka Obamu čeká jeden z nejtěžších projevů jeho dosavadní kariéry. Ve zvláštním vystoupení před oběma komorami Kongresu se pokusí obhájit slibovanou reformu zdravotnictví, která byla jedním z hlavních taháků jeho předvolební kampaně. Plán zatím naráží na odpor i u Obamových demokratů, Bílý dům nicméně už řekl, že je připravený k ústupkům. Obamovým cílem bude přesvědčit poslance i senátory, aby ještě letos schválili zákony, které zavádějí veřejné zdravotní pojištění.

Obamovou vizí je snížit náklady na zdravotnictví, umožnit lidem zvolit si formu zdravotního pojištění a zlepšit péči. Konkrétní podobu reformy ale chce Bílý dům nechat na zákonodárcích. „Uvítám i nové návrhy. Nebereme toto téma nesmlouvavě nebo ideologicky. Ale letos v této oblasti chceme opravdu něčeho dosáhnout,“ prohlásil Obama.

Americkým politikům se ale nelíbí hlavně Obamův plán na zřízení státem provozované pojišťovny. Ta by měla pokrýt lidi, kteří si nemůžou dovolit pojištění u soukromých ústavů. V dnešní době to je asi 47 milionů Američanů. Podle slov Johna McCaina je tato politika generační krádeží. „Budoucím generacím by tak přibyly další biliony dluhů navíc a nikdo nevidí řešení, co s tím,“ komentoval McCain.

Obamovi kritici vidí v plánované reformě jeden z nejhorších kroků jeho kariéry. Bojí se nárůstu byrokracie, omezování svobod a obrovský růst státních dluhů.

Roste nespokojenost Američanů s Obamovou zdravotnickou politikou

Podíl Američanů nespokojených s přístupem prezidenta Baracka Obamy k reformování zdravotnictví vystoupal na 52 procent. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu agentury AP a společnosti GfK. Ještě v červenci se počínání Obamy v oblasti zdravotnictví nelíbilo 43 procentům lidí, o dva měsíce později je jich o devět procentních bodů více.

Vydáno pod