KLDR slaví 61. výročí svého vzniku

Pchjongjang - Komunistická Severní Korea slaví 61. výročí svého vzniku. Tisíce lidí se v hlavním městě přišly poklonit soše zakladatele Kim Ir-sena.  Zemřel v roce 1994, dodnes ale nese titul „věčný prezident“. Během dne mají být v ulicích Pchjongjangu velké oslavy s tanci.

Oslavy nejsou tak pompézní jako loni při 60. výročí vzniku KLDR. I tak se jedná o monstrózní akci, které se účastní ohromné množství lidí. Zatím veřejně nevystoupil vůdce země Kim Čong-il, severokorejská televize vysílá pouze jeho starší záběry.

Na programu oslav jsou tance, velká cvičení na stadionech, podle posledních zpráv se ale nekoná tradiční velká vojenská přehlídka. Televize v zemi vysílá budovatelské písně a opěvuje jednašedesátiletou historii KLDR, noviny přináší oslavné články o tom, že Severní Korea prochází dobou dosud největší prosperity. OSN přitom uvádí, že třetina žen a dětí v zemi trpí podvýživou. Navíc je KLDR závislá na dovozu potravin.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Režim si velmi pečlivě hlídá, kdo se veřejných oslav účastní, všichni jsou pečlivě vybíráni a prověřováni. Zahraniční novináři mají do země omezený přístup, například zpravodaj České televize Tomáš Etzler již tři roky neúspěšně žádá o vízum.