Drama kolem mexického letadla skončilo, únoscem byl náboženský fanatik

México - V poutech ve středu opustilo linkové letadlo společnosti AeroMexico osm mužů, kteří stroj unesli krátce poté, co vzlétl z letiště v mexickém Cancúnu. Vyhrožovali, že letadlo vyhodí do vzduchu, a chtěli bez dalšího upřesnění mluvit s prezidentem Felipem Calderónem. Nepodařilo se jim ale dostat do pilotní kabiny. Později se ukázalo, že únosce byl pouze jeden - náboženský fanatik z Bolívie. Datum 9. 9. 2009 si zvolil záměrně - jeho obrácená varianta mu totiž údajně připomíná satanské číslo 666.

Na palubě Boeingu 737 bylo osm členů posádky a 104 cestujících, vedle Mexičanů také Američané a Francouzi. Všichni byli propuštěni krátce po bezpečném přistání letadla na mezinárodním letišti v metropoli México. Únosci se poté vzdali mexickým bezpečnostním silám. Zatčeno bylo osm lidí, šlo o Bolivijce a Kolumbijce. Mexický ministr dopravy Juan Molinar později médiím sdělil, že situace je pod kontrolou. „Cestující jsou v bezpečí. Žádná bomba tam nebyla,“ prohlásil Molinar.

Nakonec se ukázalo, že únosce byl pouze jeden: 44letý pastor José Marc Flores Pereyra. Při výslechu vypověděl, že tři devítky ze středečního data 9. září 2009 (9.9.09) jsou obrácenou variantou satanského čísla 666. Únosem letadla prý zachraňoval svou zem: chtěl si promluvit s mexickým prezidentem a varovat ho před zemětřesením. Jako falešné bomby použil dvě plechovky od džusu naplněné zeminou a vyzdobené světélky. Komplice měl podle vlastních slov tři: Otce, Syna a Ducha svatého. Falešnou bombu použil, aby ovládl letadlo. Poté nařídil pilotovi, aby sedmkrát obletěl mexickou metropoli.

Mexický pastor unesl letadlo (zdroj: ČT24)

Mexická televize cituje jednu z cestujících Adrianu Romerovou, která prý vůbec nepoznala, že letadlo bylo uneseno, dokud nepřistálo na letišti v Méxiku. „Zjistili jsme, že šlo o únos, až když jsme uviděli policejní auta,“ přiznala Romerová.

Flores je závislý na drogách a alkoholu a považuje se za církevního vyslance. V Bolívii byl vězněn za ozbrojenou loupež. V Mexiku žil 17 let, působil jako pastor v jihomexickém státě Oaxaca a do Cancúnu odjel kázat. Mexiko si zažilo drama leteckého únosu poprvé za několik desítek let. Dopravní letadlo se stalo obětí únosců naposledy v roce 1972.

  • Policie zatkla únosce letadla AeroMexico autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1102/110171.jpg
  • Drama kolem uneseného letadla společnosti AeroMexico autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1102/110172.jpg
  • Zásah mexické policie proti únoscům letadla společnosti AeroMexico na letišti v Méxiku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1102/110143.jpg