Posádka raketoplánu Discovery se chystá na návrat na Zemi

Mys Canaveral (USA) - Sedmičlenná posádka raketoplánu Discovery se připravuje na přistání na Zemi, které je naplánováno na dnešek tamního času, tedy pátek v 01:05 SELČ. Nepříznivé počasí na Floridě ale může misi raketoplánu o den či dva prodloužit. „Počasí na Floridě je v této části roku vždy trochu nestálé,“ prohlásil z oběžné dráhy kolem Země velitel raketoplánu Rick Sturckow. „Pokud to nebude dobré, tak nejhorší věc, která z toho může vzejít, je, že získáme další den v kosmu, což je dobrý obchod.“ Podle meteorologů by se situace měla v pátek horšit a nepříznivé podmínky by měly zůstat špatné do soboty.

Discovery, který je v kosmu od 29. srpna, má na palubě dostatek zásob do neděle. Pokud se raketoplán nebude moci vrátit na Floridu ve čtvrtek tamního času, tedy v pátek SELČ, zváží americká vesmírná agentura NASA přistání na záložním letišti v Kalifornii. Kalifornie přijde na řadu nejdříve v pátek tamního času.

V úterý se Discovery odpoutal od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Na palubě raketoplánu se zpět na Zemi vrací Američan Tim Kopra a třiceticentimetrová plastová figurka Buzze Rakeťáka z animovaného filmu Toy Story - Příběh hraček, která na oběžné dráze pobývala od loňského června. Kopru na ISS vystřídala jeho krajanka Nicole Stottová.