Moldavský prezident odstoupil

Kišiněv - Moldavský komunistický prezident Vladimir Voronin opouští funkci. Dlouholetý lídr komunistické strany řekl, že předává moc prozápadním rivalům. Informovala o tom agentura Reuters. Voronin ale z politiky neodchází, míří do parlamentu. Čtyři prozápadní strany porazily komunisty v červnových volbách. Ke zvolení nového prezidenta ale jejich koalici chybí osm hlasů.

Komunistický prezident Voronin se rozhodl odstoupit a předat moc opozici. „Předal jsem moc do rukou nových politických představitelů s těžkým srdcem. Nevěřím, že politici, kteří se spojili jen na základě pomlouvání vlastní země a podělení si vrcholných míst, mohou nabídnout společnosti nějaký pozitivní program,“ okomentoval to prezident.

Po rozhodnutí Voronina přejdou jeho pravomoci rozhodnutím poslanců na předsedu parlamentu. Odstoupení Voronina ovšem musí ještě potvrdit ústavní soud. Parlament pak bude mít dva měsíce na to, aby vybral prezidentova nástupce. Pokud dvakrát kandidát neprojde, bude parlament rozpuštěn a půjde se k předčasným volbám.

Voronin je prezidentem od roku 2001, do funkce byl zvolen dvakrát. Kdo bude nyní jeho nástupcem, není zatím jasné, protože opozice zřejmě nebude mít pro svého případného kandidáta dostatek hlasů.

V Moldavsku se totiž v červenci konaly předčasné parlamentní volby, v nichž sice získala opozice dohromady více hlasů než dosud vládnoucí komunisté, ale při volbě nového prezidenta se v parlamentu neobejde bez jejich podpory. 

Jedině prezident přitom může podle ústavy jmenovat nového předsedu vlády. Vítězné strany tak mohou zformovat jen vedení parlamentu, nikoli vládu. Právě to, že se minulý parlament, vzniklý z dubnových voleb, nedokázal shodnout na prezidentovi, vedlo k vypsání předčasných voleb v červenci. Další předčasné volby se mohou nyní podle ústavy konat až příští rok.