Nelíbí se mi propuštění teroristy z Lockerbie, řekl Obama Brownovi

Washington - Americký prezident Barack Obama je zklamán propuštěním libyjského teroristy Abdala Basata Muhammada Midžrahího. Sdělil to v telefonickém rozhovoru britskému premiérovi Gordonu Brownovi. Midžrahí byl odsouzen k doživotnímu vězení za atentát na letadlo, které se v roce 1988 zřítilo na skotské Lockerbie. Minulý měsíc ho ale skotská vláda ze zdravotních důvodů propustila. Midžrahí trpí totiž rakovinou v posledním stadiu.

Osvobození Midžrahího a jeho triumfální přivítání v libyjské metropoli vyvolalo mezinárodní kritiku. Rozhodnutí skotské vlády odsoudil i americký prezident Barack Obama. „Prezident vyjádřil své zklamání nad rozhodnutím skotských úřadů. Při této tragédii totiž přišlo o život téměř 200 Američanů,“ uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. 

Oficiálně byl Midžrahí propuštěn ze zdravotních důvodů. Spekulace ale mluví o obchodních zájmech Británie. Takovou souvislost přiznal později i britský ministr spravedlnosti Jack Straw.  

Obamovi se nelíbí propuštění teroristy z Lockerbie (zdroj: ČT24)

Midžrahí byl jediným odsouzeným za atentát na letadlo americké společnosti, při kterém v roce 1988 zahynulo 259 lidí na palubě a 11 obyvatel skotské obce Lockerbie.