Do Chávezova arzenálu míří ruské rakety, samopaly a stíhačky

Caracas - Venezuela uzavřela s Ruskem dohodu o nákupu zbraní; týká se 24 stíhaček Suchoj, desítek vrtulníků, 100 000 samopalů a neupřesněného počtu raket s doletem 300 kilometrů. Oznámil to venezuelský prezident Hugo Chávez po svém návratu z desetidenní cesty po afrických, asijských a evropských zemích včetně Ruska. S Moskvou jedná také o nákupu stovky tanků T-72 a T-90. Nakupované zbraně jsou podle Cháveze určeny na obranu.

„My nebudeme útočit na nikoho, to jsou jen prostředky na obranu, protože my budeme svou zemi bránit před jakoukoliv hrozbou, ať přijde odkudkoliv,“ řekl Chávez v projevu k několika desítkám svých stoupenců shromážděných před prezidentským palácem v Caracasu.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv při Chávezově návštěvě slíbil, že Moskva mu prodá jakékoliv zbraně, jež by chtěl od ní koupit. Levicový politik na oplátku uznal nezávislost dvou gruzínských separatistických proruských republik Osetie a Abcházie. Venezuela v Rusku za nákup zbraní v poslední době utratila přes čtyři miliardy dolarů.

Chávez se obrňuje především před sousední Kolumbií. Diplomatické vztahy Caracasu s Bogotou jsou v současné době v krizi kvůli bezpečnostní dohodě, kterou Kolumbie podepsala se Spojenými státy. Na jejím základě budou mít americké jednotky možnost více využívat základen v Kolumbii v boji proti obchodníkům s drogami a levicovým povstalcům. Zapřisáhlý kritik USA Chávez však tvrdí, že širší americko-kolumbijská spolupráce zvyšuje hrozbu vypuknutí války v Jižní Americe a může prý posloužit k zahájení útoku na Venezuelu.