Izraelští archeologové objevili synagogu, ve které možná působil i Ježíš

Jeruzalém - Izraelští archeologové objevili unikátní synagogu, která podle nich patří mezi nejstarší na světě. Datuje se do období Druhého chrámu mezi šestým stoletím před naším letopočtem a prvním stoletím letopočtu našeho. Že jde skutečně o synagogu, dokazuje mimořádně zachovalá výzdoba a především symbol židovského sedmiramenného svícnu, který judaismus používá už tři tisíce let.

Synagoga byla objevena pouhou náhodou. Na magdalské pláži na břehu Galilejského jezera v severním Izraeli měl vyrůst hotel. Na místo se proto vydali archeologové, aby celý prostor prozkoumali. To, co objevili, předčilo jejich sny - našli unikátní synagogu z přelomu letopočtu, jednu z pouhých šesti, které z období Druhého chrámu na světě existují.

„Na tomto panelu jsme našli symbol menory, sedmiramenného židovského svícnu. Několik z té doby známe z nálezů v Jeruzalémě, ale tato je unikátní, je největší, nejlépe zachovalá a hlavně je v Galileji, mimo Jeruzalém,“ ukazuje nález ředitelka archeologického výzkumu Dina Avšalom-Gorniová.

Unikátní nález izraelských argeologů (zdroj: ČT24)

V synagoze se pravděpodobně modlil i Ježíš

Biblické zdroje Migdal neboli Magdalu zmiňují jako místo, kde žila Máří Magdalena. Žena, která provázela Krista a později byla prohlášena za světici.

"Z evangelií víme, že Ježíš v té době putoval v okolí Galilejského jezera a pravděpodobně se zastavil i v Magdale. Můžeme snadno usuzovat, že se komunita Ježíšových následníků včetně Máří Magdaleny scházela v této nádherné synagoze, kde spolu studovali a modlili se. Je to neuvěřitelné,“ dodává archeoložka Avšalom-Gorniová

Hlavní sál synagogy měřil 120 metrů čtverečních. Po stranách měl kamenné lavice pro věřící, omítnuté stěny zdobily fresky a podlahu mozaiky.