Die Presse: Češi si nezaslouží politiky, jaké mají

Vídeň – Sice se říká, že každá země má takové politiky, jaké si zaslouží, ale přesto: Takové politiky, jako mají nyní, si Češi opravdu nezaslouží. V komentáři na svých webových stránkách to konstatuje rakouský deník Die Presse, podle nějž by pro Českou republiku bylo nejlepší, kdyby měla co nejdéle vládu vedenou odborníky. Za „nezasloužené politiky“ označuje deník zejména šéfa ČSSD Jiřího Paroubka a prezidenta Václava Klause.

„Paroubek působí dojmem, jako by ho poháněla neukojitelná touha po politickém chaosu,“ konstatuje Die Presse a připomíná svržení vlády během předsednictví EU a nynější názorový obrat sociálních demokratů ohledně předčasných voleb. „Jiří Paroubek je něco jako ztělesněná neřízená střela,“ dodává deník. O nic lepší prý není ani Klaus, který tlačil na předčasné volby a nyní kritizuje ústavní soudce, kteří „politikům ukázali červenou kartu“. Podle listu nesou ale vinu za současnou situaci čeští politici.

„Pro ČR beztak bude nejlepší, když vládu delší čas povedou střízliví odborníci a úředníci. Možná se pak budou strany schopné něčemu přiučit a jejich šéfové konečně dostanou rozum,“ uzavírá Die Presse.

Vydáno pod