Zemřel Almeida Bosque, věrný soudruh Fidela Castra

Havana – Kubánská revoluce ztratila jednoho ze svých vůdců. Ve věku 82 let zemřel v Havaně na srdeční zástavu Juan Almeida Bosque. Byl to jeden z nejbližších spolupracovníků Fidela Castra, se kterým ho pojilo přátelství již od útoku na kasárna Moncada. Politicky byl aktivní až do své smrti, zastával funkci náměstka předsedy rady ministrů. Byl jedním z mála nositelů významného ocenění „komandant revoluce“.

Juan Almeida Bosque byl jedním možná nejvěrnějším Castrovým soudruhem, bojoval po jeho boku již během legendárního útoku na kasárna Moncada  v roce 1953. Po tomto incidentu byl spolu s Fidelem a Raúlem Castrem uvězněn a po amnestii roku 1955 byli všichni posláni do vyhnanství v Mexiku.

Na Kubu se vrátil na lodi Granma opět spolu s bratry Castrovými a také Che Guevarou. Byli jedni ze 16 lidí, kteří vylodění na ostrov přežili. Poté v pohoří Sierra Maestra zahájili partyzánskou válku proti vládě Fulgencia Batisty.

Studio ČT24 s Filipem Kandou (zdroj: ČT24)

Třetí muž Kuby 

V roce 1959 revoluce skončila vítězstvím Castrových jednotek a Bosque se stal jedním z významných představitelů kubánské komunistické strany. Navíc se jako černoch stal symbolem zrovnoprávnění obyvatelstva a příkladem, že i afro-kubánci se mohou uplatnit na vysokých postech.

Během let stál vždy věrně po boku Fidela Castra, neví se o žádné jejich rozepři. Jeho zálibou bylo skládání hudby v tradičním kubánském stylu.

Juan Almeida Bosque zemřel 11. září, pohřben byl v mauzoleu v pohoří Sierra Maestra, kde před padesáti lety bojoval za kubánskou revoluci.

Pohřeb Juana Almeidy Bosquea
Zdroj: ČT24
Vydáno pod