Šéf maďarské diplomacie přirovnal Slovensko k Ceaušeskovu režimu

Bratislava – Vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem jsou opět na bodu mrazu. Již tak nepříliš dobré vztahy korunoval výrok maďarského ministra zahraničí Pétera Balázse pro dnešní vydání listu Süddeutsche Zeitung. Maďarský šéf diplomacie v rozhovoru označil Slovensko za „mladšího bratra, kterého je třeba naučit evropským obyčejům“. Zemi pak přirovnal k režimu někdejšího rumunského komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska. Slovenská reakce na sebe nenechala dlouho čekat, slovenský ministra zahraničí si předvolal maďarského velvyslance Antala Heizera na kobereček.

„Po setkání premiérů obou zemí (Slovenska a Maďarska) minulý týden v (severomaďarském městě) Szécsény…, podobně jako po návštěvě vysokého komisaře OBSE pro otázky národnostních menšin v Bratislavě i Budapešti…, jsou motivy takovýchto výroků ministra Balázse nepochopitelné,“ řekl médiím mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Peter Stano. Poznamenal, že Lajčák označil Balázsova slova za nepřijatelná.

Vztahy mezi oběma státy jsou dlouhodobě napjaté. K diplomatické přestřelce mezi Bratislavou a Budapeští přispěl například sporný jazykový zákon na ochranu slovenštiny, který zavedl peněžité tresty. Nevoli na maďarské straně vyvolalo také odepření vstupu na Slovensko maďarskému prezidentu Lászlóovi Sólyomovi, který chtěl během soukromé návštěvy jihoslovenského Komárna odhalit sochu uherského krále svatého Štěpána.