Loď Arctic Sea nechtějí Španělé pustit do přístavu

Madrid – Loď Arctic Sea, která zmizela v polovině srpna v Lamanšském průplavu a po několikadenním pátrání byla objevena u Kapverdských ostrovů, má další problémy. Loď kotví u břehů Kanárských ostrovů, španělské úřady ale plavidlu nechtějí povolit vplout do přístavu Las Palmas.

„Loď je v mezinárodních vodách a v současnosti řešíme demarše týkající se jejího vpuštění do Las Palmas,“ řekl španělský diplomat, který nechtěl být jmenován. Proč úřady odpírají Arctic Sea vplout do přístavu, není zatím jasné. 

Arctic Sea plující pod maltskou vlajkou opustila Finsko 21. července s 15člennou ruskou posádkou a s deklarovaným nákladem dřeva. Do svého cíle v Alžírsku ale nedorazila. Zřejmě totiž byla unesena ve švédských vodách. Signál plavidla se pak ztratil při plavbě Lamanšským průlivem. 

Po více než třech týdnech loď osvobodila ruská vojenská plavidla u Kapverdských ostrovů. Případ ale doprovázejí nejasnosti a spekulace. Dosud nebylo zodpovězeno mnoho otázek, ruská strana chce únos důkladně prošetřit. Proto se snaží předat loď na Kanárských ostrovech zástupcům maltských námořních úřadů, jelikož pod maltskou jurisdikci loď patří.


Ruské úřady už také prověřují stopy, které armáda zajistila při osvobozování posádky. 

Jedním z důvodů, proč Španělsko nechce loď vpustit do přístavu, by mohla být nedávno vyhlášená platební neschopnost společnosti Solchart Management Ltd, která Arctic Sea vlastní. Ředitel společnosti Viktor Matvejev ve středu prohlásil, že společnost „hledá prostředky, aby loď vystrojila a uspokojila věřitele“.