Pokud Kanada letos nezruší víza pro ČR, navrhne EK protiopatření

Brusel - Pokud Kanada nezruší do konce roku víza pro české občany, navrhne Evropská komise protiopatření. Mohlo by se jednat o zavedení víz pro kanadské diplomaty cestující do Evropské unie. Ta ale unie nezavede automaticky – eurokomisař pro vnitro a justici Jacques Barrot zdůraznil potřebu dialogu, aby prý Kanada pochopila, ze víza jsou nepřijatelná nejen pro Česko, ale pro celou unii.

Kanada zavedla víza pro české občany letos v červenci. Zdůvodnila to velkým počtem českých žadatelů o azyl. Situace vyvolala diplomatické napětí mezi oběma zeměmi. Praha kvůli tomu i na čas povolala zpět českého velvyslance, což je diplomatický krok dávající najevo výraznou nespokojenost.

„Pan komisař zmínil, že by mohlo dojít k tomu, že by byla zavedena víza pro (kanadské) diplomaty cestující do EU,“ řekla po neformálních jednání na obědě ministrů vnitra náměstkyně českého ministra Lenka Ptáčková Melicharová. Od některých zemí zaznívaly podle ní i návrhy, že by se dalo na Kanadu případně tlačit pomocí blíže neupřesněných hospodářských opatření.

ČR má naději na vyřešení kanadských víz (zdroj: ČT24)

„Češi teď žádají o otevření kanceláře v Praze, kde by se vydávala víza, aby pro ně nemuseli jezdit do Vídně. Kdyz se vůbec nic nezmění do konce roku, pak se budeme muset zeptat členských států, jestli souhlasí s nějakým společným opatřením, třeba vízy pro držitele diplomatických pasů. Ale to je jen hypotéza,“ prohlásil Barrot.

„Komise naznačila, že ve zprávě bude kromě popisu situace i návrh řešení problému, to znamená i některé opravné prostředky, které mohou být využity,“ řekla náměstkyně o připravované analýze EK, která se česko-kanadským sporem zabývá a kterou by měl výkonný orgán EU předložit nejpozději do 6. listopadu. Pomoc při řešení situace přislíbila jak Evropská komise, tak i švédské předsednictví unie. Prahu na dnešním jednání podle ní podpořily například Slovinsko, Slovensko, Španělsko, Nizozemsko a Finsko.

Švédský zástupce, jehož země tento půlrok EU předsedá, dnes přislíbil, že bude o pokračujícím problému informovat svého premiéra, aby jednání mohla být vedena i na nejvyšší úrovni. „Je důležité pracovat na řešení, aby Češi mohli jezdit bez víz do Kanady. Je ale důležité, abychom se nedostali do nějaké války víz, a v tom máme plnou důvěru v komisi,“ řekl švédský ministr pro migraci a azylovou politiku Tobias Billström.

  • Lenka Ptáčková Melicharová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112691.jpg
  • Jacques Barrot autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112695.jpg
  • Tobias Billström autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1127/112696.jpg