Vražda Daniela Tupého zůstává nepotrestána

Bratislava - Čtyři roky starý případ vraždy studenta Daniela Tupého zatím zůstane bez trestu. Slovenská prokuratura se totiž pro nedostatek důkazů rozhodla stáhnout své dřívější odvolání proti verdiktu soudu, který v červnu osvobodil pětici obžalovaných z útoku na Tupého.

Původně se spekulovalo, že studenta zabili extremisté, před soudem nakonec stanuli lidé údajně blízcí podsvětí.

Soud v Bratislavě v červnu pětici obžalovaných osvobodil, protože se podle něj nepodařilo prokázat, že vraždu Tupého mají na svědomí právě oni. Ministr vnitra Robert Kaliňák po tomto rozsudku tvrdil, že policie má k případu další informace. „Kdyby policisté opravdu opatřili takové důkazy, o které bychom se mohli opřít v některém stadiu řízení, určitě bychom nepřistoupili k takovému kroku, jaký jsme udělali nyní,“ řekl generální prokurátor Dobroslav Trnka.

Policie z útoku na Daniela Tupého, který se stal v listopadu 2005, původně podezřívala neonacisty. To vyvolalo protesty veřejnosti proti extremismu. Viníky se jí ale nepodařilo najít. Policie později zřídila speciální vyšetřovací tým a našla svědky, takže prokuratura mohla z útoku obžalovat pětici mužů, kteří podle ní měli vazby na bratislavské podsvětí. Soud je však osvobodil i kvůli nedůvěryhodným výpovědím svědků.

Místo vraždy Daniela Tupého
Zdroj: ČT24