Nájemníkům „domu hrůzy“ bylo leccos podezřelé

Vídeň - Nevysvětlitelně vysoké účty za elektřinu, podivné chování psa, ztráty potravin z bytů - to všechno bylo bývalým nájemníkům z "domu hrůzy" v rakouském Amstettenu podezřelé, ale teprve teď pro to nacházejí vysvětlení. V domě, kde Josef Fritzl mnoho let věznil a zneužíval vlastní dceru, žilo totiž vždy i několik dalších nájemníků.

Například číšník Josef Leitner, který si v devadesátých letech pronajímal v amstettenském „domě hrůzy“ byt, platil Fritzlovi přemrštěné účty za elektřinu. Majiteli domu to několikrát vyčetl, ale po několika hádkách se z bytu vystěhoval. Dnes je přesvědčen, že platil i za elektřinu spotřebovanou ve sklepním úkrytu, kde Fritzl věznil svou dceru s dětmi. „Něco takového mě ale tehdy nenapadlo. Myslel jsem, že si na moje hodiny “napíchl„ majitel svůj byt,“ říká Leitner.

Až po odhalení případu Leitner pochopil, co se tehdy v domě dělo. „Kdybych důsledně trval na prověření skutečné spotřeby, možná by se úkryt prozradil mnohem dřív,“ lituje.

Podobně teprve dnes do celkového obrazu zapadají i další podezřelé okolnosti. Všichni nájemníci měli například přísně zakázáno nejen chodit do sklepa, ale také užívat zahradu u domu, pod níž se nacházel sklepní úkryt.

Nájemníci také nesměli chovat žádná domácí zvířata. Leitner si však navzdory zákazu pořídil psa. „Dnes je mi jasné, že ten pes to všechno cítil. Proto se asi uprostřed noci občas hrozně polekal a začal štěkat, proto na majitele domu vždy vrčel, i když jinak se nikdy k nikomu zle nechoval. Ale neuměl jsem si to rozumně vysvětlit,“ říká Leitner.

Nejen on, ale i další nájemníci pak shodně uvádějí, že se jim občas z kuchyní záhadně ztrácely potraviny. Majitel domu měl klíče od všech bytů a evidentně je navštěvoval, když nájemníci nebyli doma. Až teď jim dochází, že jejich potravinami zřejmě přispíval k zásobování obyvatel podzemního úkrytu.