USA budou podle Clintonové jednat s barmskou juntou, ale sankce nezruší

New York - Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové budou USA jednat s barmskou juntou, ale sankce proti Barmě neodvolají. Sankce samotné prý nepřinesly kýžený výsledek v podobě demokratické reformy. Clintonová to řekla ve středu novinářům v sídle OSN. „Sankce zůstávají důležitou součástí naší politiky, ale samotné nepřinesly výsledky, v něž jsme doufali. Je špatné stavět jednání a sankce proti sobě. Hodláme použít oba tyto prostředky,“ řekla Clintonová.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová zopakovala hlavní požadavky vůči barmskému režimu, tedy okamžité propuštění vězněné oponentky junty Do Aun Schan Su Ťij, demokratizaci země a dialog s opozicí i etnickými menšinami. Clintonová svými výroky letos vyvolala naději na to, že USA přehodnotí ekonomické sankce vůči Barmě, ale ve středu dala jasně najevo, že tato opatření zůstanou v platnosti.

Washington prý ale hodlá jednat přímo s představiteli junty, aby pomohl zavést demokratické reformy. Příští rok se mají v Barmě konat volby, které budou první za minulé dvacetiletí. Odborníci se domnívají, že si generálové bez ohledu na výsledek udrží moc.

Americko-barmské vztahy se letos dále vyhrotily, protože Su Ťij bylo o rok a půl prodlouženo domácí vězení, což ji vyřazuje z volebního boje. Tato disidentka strávila v cele nebo v domácím vězení 14 z minulých 20 let.

Vydáno pod