Švédské Černošice se kvůli rasistickému názvu přejmenují

Karlstad (Švédsko) - Západošvédské město Karlstad chce kvůli stížnostem některých občanů a protirasistických aktivistů přejmenovat čtvrť Negern. Podle aktivistů bojujících za lidská práva je jméno „závadné, urážející a jednoduše hrubé“, protože nevhodně označuje černocha. Čtvrť Negern ale název dostala v roce 1866, kdy se slovo běžně užívalo.

Zeměměřický úřad Lantmäteriet označil v červnu název za „exotický a vyvolávající různé představy“. Během léta se pak ve švédském tisku rozpoutala debata o sporném pojmenování této městské části.

„Nemůžeme mít jméno, které se ani neodvážíme vyslovit,“ prohlásil Haakan Holm z karlstadské stavební komise. Středeční rozhodnutí městské rady předcházela demonstrace, kterou před radnicí uspořádalo Centrum proti rasismu. Na druhé straně barikády v boji o název stojí kromě jiných šéf karlstadských křesťanských demokratů Peter Kullgren, který se domnívá, že jméno by mělo zůstat. „Jde o staré pojmenování. Pokud budeme pokračovat v odstraňování jmen, která se některým zdají urážlivá, pak v budoucnu skončíme s mimořádně chudou kulturní historií,“ vysvětlil.

Vydáno pod