Poprvé od masakru se Utöya otevírá veřejnosti

Oslo – Po více než dvou měsících od hrůzného masakru na ostrově Ütoya, se sem mohli poprvé podívat novináři. Na ostrově 22. července postřílel Anders Breivik 69 osob, většinou mladých lidí. Norské úřady počítají s tím, že ostrov postupně znovu zpřístupní veřejnosti. Sponzoři už přislíbili miliony na obnovu zdejšího střediska.

Možnosti navštívit dějiště hrůzného činu využilo dnes na 150 novinářů. Ostrov by se měl postupně otevřít veškeré veřejnosti. Návštěvníci ale musí na místě dodržovat pietu. Do budoucna se pak počítá s úplnou obnovou celého střediska. Nezůstane jen největší budova na ostrově, která bude stržena. Stalo se tu prý příliš mnoho strašných věcí, řekl šéf mládežnické organizace sociální demokracie Eskil Pedersen. 


„Sponzoři již přislíbili 32 milionů norských korun (asi 102 milionů Kč) na renovaci ubytovacích a rekreačních zařízení na ostrově, úpravu fotbalového hřiště a basketbalových kurtů,“ dodal. Na Utoÿe také vznikne pomník, který bude připomínat tragickou událost z 22. července. 

Breivik si ostrov vybral proto, že se zde konal mládežnický tábor norské sociální demokracie. Tuto stranu obviňoval, že umožňuje příliv imigrantů ze zahraničí a tím ohrožuje „norské národní hodnoty“. Brevik má kromě životů 69 lidí na Utöye na svědomí i dalších osm obětí v Oslu, kde ve vládní čtvrti odpálil bombu.

Novináři míří na ostrov Utöya
Zdroj: AP Photo/Darko Bandic