RB OSN přijala Obamovy návrhy proti šíření jaderných zbraní

New York - Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala americký návrh rezoluce proti šíření jaderných zbraní. Rozhodnutí Rady bezpečnosti oznámil americký prezident Barack Obama, který radě předsedá jako vůbec první prezident Spojených států. Obama připomněl, že usnesení odráží principy, které představil ve svém dubnovém projevu v Praze.

Patnáctičlenná rada, která se teprve popáté od založení OSN v roce 1945 sešla na úrovni prezidentů a premiérů, chce dát důrazný politický podnět dlouho stagnujícímu úsilí o posun ke světu bez jaderných zbraní a hledat širší shodu v boji proti šíření těchto zbraní.

Obama vyzval Rusko ke společnému omezení jaderného arzenálu a zdůraznil potřebu přijetí dohody zakazující jakékoli jaderné zkoušky, vytvoření mezinárodní palivové banky, která by lépe střežila jaderný materiál, a zahájení rozhovorů o nové dohodě, jež by „ověřila“ ukončení produkce štěpných materiálů používaných k výrobě jaderných zbraní.

Důrazně také podpořil Smlouvu o nešíření jaderných zbraní (NPT) z roku 1970, která vyžaduje od signatářů neusilovat o získání nukleárních zbraní výměnou za závazek pěti světových velmocí vlastnících tyto zbraně, že budou usilovat o jaderné odzbrojení. Země nevlastnící nukleární zbraně mají zaručený přístup k „mírové“ jaderné technologii sloužící k výrobě energie.

Všechna tato opatření jsou zahrnuta v návrhu rezoluce, kterou dnes RB OSN odhlasovala. Její text mimo jiné vyzývá všechny země, které dosud nepodepsaly NPT, aby tak učinily.

Barack Obama:

„Tato historická rezoluce, kterou jsme právě přijali, obsahuje náš společný závazek směřovat ke světu bez jaderných zbraní.“

Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti bylo vůbec poprvé věnováno výhradně nešíření jaderných zbraní. Všech pět stálých členů RB OSN - USA, Rusko, Čína, Velká Británie a Francie - disponuje jadernými zbraněmi. Dalšími „jadernými státy“ jsou Pákistán a Indie, které NPT nepodepsaly. Předpokládá se také, že jadernými zbraněmi disponuje Izrael, který to nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil. KLDR odstoupila od NPT v roce 2003 a poté uskutečnila dva jaderné testy - v roce 2006 a na jaře letošního roku.

Země G8: Írán musí přestat obohacovat uran do konce roku

Země sdružené ve skupině G8 dnes daly Íránu do konce roku čas na to, aby se zavázal, že přestane obohacovat uran. Pokud tak učiní, vyhne se sankcím. Oznámil to dnes šéf italské diplomacie Franco Frattini, jehož země nyní skupině sdružující nejvyspělejší země a Rusko předsedá.

Ministři zahraničí zemí G8 se podle Frattiniho ve středu shodli na tom, že „dají Íránu šanci“. Tuto neformální dohodu pak budou každý měsíc přezkoumávat.

Jaderný arzenál
Zdroj: ČTK
Vydáno pod