Zveřejnil teroristický manuál, míří za mříže

Sydney - Ke 12 letům vězení byl dnes v Austrálii odsouzen muž, který na internetu zveřejnil teroristické návody. Jeho příručka mimo jiné obsahovala instrukce, jak odpálit bomby, sestřelit letadla ze země nebo jak spáchat atentát na vládní činitele, včetně někdejšího amerického prezidenta George Bushe. Autor příručky s názvem Krátké právní předpisy a organizační instrukce pro bojovníky a mudžáhedíny proti bezvěrcům se hájí, že kniha nemá jakkoli podněcovat teroristické útoky.

Návod v arabštině o 110 stránkách sestavil 39letý obyvatel Sydney původem z Libanonu z různých zdrojů a umístil ho na internet. Vrchní soud ve státě New South Wales ho uznal vinným z přípravy dokumentu podporujícího terorismus. O podmínečné propuštění bude moci požádat nejdříve za devět let.

Podle australského zákona přijatého rok po útocích teroristické sítě al-Káida v New Yorku a Washingtonu v roce 2001 mu hrozilo patnáct let za mřížemi.

Někdejší zaměstnanec australských aerolinií Qantas tvrdil, že jeho příručka s názvem Stanovení pravidel džihádu: Krátké právní předpisy a organizační instrukce pro bojovníky a mudžáhedíny proti bezvěrcům neměla za cíl podněcovat teroristické útoky. Soud však prohlásil, že je nepravděpodobné, aby průměrně inteligentní člověk, který roky zasvětil studiu islámu, nerozpoznal podstatu věci.

Vydáno pod