V Izraeli začal soud s expremiérem Olmertem

Jeruzalém - V Jeruzalémě začal ostře sledovaný proces s někdejším izraelským premiérem Ehudem Olmertem. Čelí mimo jiné obvinění z korupce. Kauza vedla před rokem k Olmertově rezignaci. Je to vůbec poprvé, co předseda izraelské vlády, byť bývalý, stanul před soudem. Jakoukoli svou vinu však Olmert popírá.

Justice se rozhodla sloučit tři různé kauzy, které se v uplynulém roce proti Olmertovi objevily. Čelí široké škále trestných činů, mezi nimiž je zpronevěra, porušení důvěry, falšování firemních záznamů a daňových úniků.

K činům mělo dojít mezi lety 1993 a 2006

Expremiér Olmert měl přijímat obálky s tisícovkami dolarů od amerického židovského magnáta Morrise Talanskyho, kterému poté měl pomáhat se získáváním státních zakázek. Dále si měl nechávat několikrát proplácet drahé zahraniční cesty, letenky a pobyty v hotelech. Peníze, které vyúčtoval, měl používat na cesty svých rodinných příslušníků.

Mezi dalšími činy, jež Olmertovi obžaloba klade za vinu, je i zpronevěra peněz řady charitativních a dalších židovských organizací, včetně pietního památníku židovským obětem z 2. světové války Jad Vašem. Pokud by se všechna tato obvinění prokázala, hrozilo by mu odnětí svobody na několik let.

Všechny tyto činy se přitom vztahují na dobu, kdy Olmert působil jako starosta Jeruzaléma (1993-2003), a pak na období, kdy byl ministrem průmyslu a obchodu (2003-2006). Skandál propukl poté, co se v roce 2006 stal Olmert premiérem, a nakonec tohoto politika přinutil k rezignaci. Loni se Olmert vzdal funkce předsedy vlády, v níž ho nahradil Benjamin Netanjahu.

Podle Olmerta se jedná o rozsáhlý komplot

Právní experti předpokládají, že případ by se mohl protáhnout až na čtyři roky, uvedl zpravodajský server BBC. Pokud bude expremiér shledán vinným, hrozí mu jen za zpronevěru až pětileté vězení.

Olmert však vinu popírá. „Přišel jsem jako nevinný člověk a věřím, že jako nevinný člověk odsud také budu odcházet,“ prohlásil dnes před soudní budovou v Jeruzalémě. Řekl také, že byl poslední tři roky terčem „téměř kruté, očerňující kampaně a vyšetřování“ a že dychtivě čeká na to, až bude moci očistit své jméno.