Slyšení k Mochovcům provázejí protesty Rakušanů

Vídeň - Ve Vídni začalo dnes veřejné slyšení k plánované dostavbě slovenské jaderné elektrárny v Mochovcích. Akci, která je součástí přeshraničního posuzování dopadů dalších reaktorů na životní prostředí, provázely protesty odpůrců atomové energie. Rakousko proti dostavbě elektrárny, která leží asi 160 kilometrů od Vídně, vystupuje dlouhodobě. Slyšení se konalo v sále vídeňské Technické univerzity a účastníci měli možnost klást provozovatelům dotazy o dostavbě či bezpečnosti elektrárny. V publiku byli zástupci organizací na ochranu životního prostředí a ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich.

Oficiálního slyšení se zúčastnilo asi 150 lidí. Energetická firma svůj projekt představovala přes hodinu, na dotazy lidí pak odpovídalo 16 jejích zástupců. Podle agentury APA nešlo o dialog, obě strany prý předkládaly jen svá stanoviska.

Rakouští účastníci kritizovali hlavně stavební povolení na dostavbu z roku 1986. Podle nich bylo vydáno za komunismu za nedemokratických podmínek, takže neodpovídá současným kritériím. Vadí jim také, že se elektrárna začala budovat se sovětskými technologiemi, které nepovažují za bezpečné. Zástupci firmy uvedli, že všechny úpravy mají dodatečná povolení. Dalším tématem se stal bezpečnostní obal. Podle tazatelů neochrání reaktory například při nárazu letadla. Slovenský expert Jozef Mišák odporoval, že bloky budou technicky velmi moderní a budou mít veškerou ochranu. Vedoucí projektu Giancarlo Aquilanti poukázal na to, že dostavba za 2,7 miliardy eur (asi 67,5 miliardy korun) zabrání ročně vypuštění šesti milionů tun oxidu uhličitého do ovzduší.

Telefonát Jana Moláčka a Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Třetí a čtvrtý blok v Mochovcích se začaly stavět v roce 1987. Budování se kvůli nedostatku peněz po pěti letech zastavilo a začalo opět loni v listopadu. Třetí blok by měl být hotov v roce 2012, čtvrtý o rok později. Pokrývat by měly přes pětinu spotřeby energie na Slovensku.

Jak uvedl vídeňský zpravodaj ČT Jan Moláček, Rakousko je proti stavbám a provozu jaderných elektráren ve všech zemích, s nimiž sousedí. Mochovce jsou podle Rakušanů zastaralou elektrárnou, navíc stojí asi jen 160 kilometrů od Vídně. Organizace Greenpeace kritizuje zejména zastaralý reaktor sovětského typu ze 70. let, elektrárně také chybí ochranná schránka, která by odolala leteckému útoku.

Odmítavý postoj Rakouska stavbu neovlivní

Podle bratislavské zpravodajky ČT Olgy Bakové má dostavba jaderné elektrárny zajistit energetickou bezpečnost Slovenska. Podle provozovatele bude chod elektrárny splňovat nejpřísnější bezpečnostní standardy. Dostavba elektrárny má navíc zajistit práci pro 3500 lidí, po zprovoznění bloků vznikne 200 až 300 stálých pracovních míst.

Společnost Slovenské elektrárny už dřív upozornila na to, že odmítavý postoj Rakušanů stavbu neovlivní. Mluvčí firmy před nedávnem uvedl, že při posuzování dopadů na životní prostředí jsou podstatná pozitivní vyjádření Evropské komise a Úřadu jaderného dozoru z loňského léta. Slovenské ministerstvo zahraničí míní, že se rakouští regionální politici snaží téma využít k politické kampani.