Velvyslanec Bašta považuje obvinění na svou adresu za nesmyslná

Kyjev/Moskva/Praha - Český velvyslanec v Kyjevě Jaroslav Bašta považuje nařčení, dávající jej do souvislosti s údajně nelegální operací okolo vydávání českých víz na Ukrajině, za vykonstruované a nesmyslné. Ve svém prohlášení dnes uvedl, že se proti obvinění bude bránit všemi prostředky.

"Považuji to za nesmysl a budu se proti nařčení bránit všemi dostupnými
prostředky," řekl.

Server Korrespondent ve středu napsal, že český velvyslanec na Ukrajině je v centru skandálu okolo vydávání víz na lvovském konzulátu. Tento úřad od loňského června do letošního ledna údajně od žadatelů požadoval telefonickou registraci prostřednictvím call centra soukromé firmy. Registrace byla zpoplatněna částkou 310 korun a peníze šly na účet firmy, vybrané bez konkurzu.

„Call centrum bylo ve Lvově, já jsem velvyslancem v Kyjevu. Neměl jsem s provozem call centra ani lvovského generálního konzulátu a vydávání víz nikdy nic společného,“ pokračoval Bašta. „Proto považuji tyto věci za poněkud vykonstruované,“ dodal.

Podle českého ministerstva zahraničí se událost zatím nevyšetřuje

Korrespondent také napsal, že česká protikorupční policie prověřuje činnost českého velvyslanectví v Kyjevě a generálního konzulátu ve Lvově a chce zjistit, jak fungovala telefonická registrace a kdo byl do ní bezprostředně zapojen. Anonymní zdroj z českého ministerstva zahraničí údajně serveru Korrespondent řekl, že role Jaroslava Bašty není zcela jasná.

České ministerstvo zahraničí dnes uvedlo, že nemá informace o tom, že by české nebo ukrajinské úřady vyšetřovaly nelegální operace s vízy. Podle zástupce mluvčího resortu Jiřího Beneše má ministerstvo pouze zprávy z tisku, bude se ale snažit zjistit, čeho se Bašta údajně dopustil.

Podle ukrajinského listu Kyivpost se nejasnosti ohledně vydávání víz
chystají prověřit také ukrajinské orgány.

Vydáno pod