Filipínskou Manilu zasáhly ničivé povodně, nejméně 106 mrtvých

Manila - Ve filipínské Manile se zastavil život. Město a okolní provincie zasáhla vichřice, která přinesla nejhorší záplavy za posledních 40 let. Obchody jsou zavřené, nefunguje doprava, mezinárodní i domácí letecké spojení je přerušené. Přes čtvrt milionu lidí už opustilo své domovy. Oficiální zdroje hovoří již o 106 mrtvých. Vláda požádala o mezinárodní pomoc.

Čtyři pětiny Manily jsou pod vodou. Stačil jediný den a bouře Ketsana přinesla do filipínské metropole 40 centimetrů srážek. Lidé utíkali před vodou na střechy domů, autobusů, dokonce i na dráty elektrického vedení.

Ulice, kde běžně proudí dopravní život, zaplavily řeky vody. Zoufalí a vyčerpaní obyvatelé opouštějí své město jen s tím, co unesou. Velká část Manily je bez elektřiny a pitné vody. Tam, kde už povodeň opadla, bojují lidé s tunami bahna.

Lidem schází oblečení, jídlo i pitná voda

„Vůbec nevíme, co máme dělat. Je to jako z hodně špatného katastrofického filmu,“ říká zoufalý Cristobal Manlangit, jeden z obyvatel Manily. O vážnosti situace vypovídá i naléhavá výzva prezidentky Glorie Macapagalové Aroyové: „Kdo může, ať daruje oblečení, deky, jídlo i vodu.“

Bouře Ketsana vyvolala v Manile nejhorší záplavy za poslední desítky let. Hlavní město a 25 dalších provincií úřady vyhlásily za oblast postiženou katastrofou, což umožňuje čerpat peníze z nouzových fondů.