V Číně nalezena kostra nejstaršího opeřeného dinosaura

Hongkong - Čínští vědci našli téměř celou zachovalou kostru nejstaršího opeřeného dinosaura. Žil před více než 150 miliony let a měl čtyři křídla, i když pravděpodobně nelétal v pravém slova smyslu, pouze vzduchem klouzal. Kostra druhu Anchiornis huxleyi je velmi dobře zachovaná a byla nalezena v severočínské provincii Liao-ning. O nálezu informuje ve svém novém čísle vědecký časopis Nature.

Velikostí se zvíře podobalo kuřeti, tělo nedosahovalo ani půl metru a lebka měří šest centimetrů. Peří pokrývá nejen přední končetiny a ocas, ale také nohy. Číňané ho považují za přechodný, čtyřkřídlý živočišný druh mezi pozemními obratlovci a ptáky. Všechny končetiny byly k trupu poutány jako křídla pozdějších ptáků.

„Z tohoto nálezu vyplývá, že se ptáci vyvinuli před asi 160 miliony let pravděpodobně z malého druhu čtyřkřídlých dinosaurů. Je to spojovník mezi typickými theropody (dinosaury pohybujícími se na zadních končetinách) a ptáky. Žil v období, v němž podle našich předpokladů žili předci ptáků,“ sdělil agentuře Reuters Sü Sing z Čínské akademie věd. Anchiornis huxleyi je starší než dosud nejstarší známý prapták Archaeopteryx, který žil před 150 miliony let. Anchiornis huxleyi žil v období svrchní jury - v časovém intervalu před 161 až 151 milionů let.

Vydáno pod