Při demonstraci opozice v Guineji zemřelo nejméně 157 lidí

Konakry - Při střelbě bezpečnostních sil během opoziční demonstrace v metropoli Guineje Konakry zemřelo nejméně 157 lidí. Dosavadní bilance hovořila o 87 mrtvých, ani nyní ale není počet obětí definitivní. Vojenská junta, která se k moci dostala v prosinci převratem, podle nevládních organizací počty obětí tají. Země na západě Afriky disponuje značnými zásobami nerostů, včetně zlata. V posledních letech se ale potýká s hospodářským úpadkem.

Podle lékařů ve vládní nemocnici připomínají jejich oddělení spíš jatka než nemocnici. Bývalý premiér a nyní opoziční politik Sidya Touré, který se demonstrace zúčastnil, řekl, že vojáci stříleli okamžitě přímo do lidí. „Chtěli nás zabít,“ prohlásil Touré, který byl sám těžce zraněn do hlavy a s BBC hovořil z nemocnice.

Demonstranti přišli na stadion v Konakry protestovat proti tomu, že vojenský vládce země kapitán Moussa Camara hodlá kandidovat ve volbách. Protest byl sice rozehnán, ale armáda na silnicích postavila hlídky, v ulicích Konakry je mnoho spálených aut.

Použití nepřiměřených prostředků proti demonstrantům odsoudil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Postup junty kritizoval i nejvyšší diplomat Evropské unie Javier Solana a také Africká unie. Francie odsoudila guinejskou armádu za násilně potlačenou demonstraci.

Pondělní násilí je známkou dalšího prohloubení politické krize v této chudé a nestabilní západoafrické zemi. V jejím čele stojí vojenská junta, proti jejíž vládě opozice stále důrazněji protestuje.

Bývalý prezident zemi zruinoval

Skupina pučistů vedená kapitánem Moussou Camarou se chopila moci loni 23. prosince. Puč většina obyvatel Guineje přivítala. Osoba čtyřiačtyřicetiletého vůdce puče Moussy Camary dala Guinejcům naději na změnu. Země na západě Afriky se totiž přes ohromné zásoby nerostných surovin potácela v posledních letech na pokraji ekonomického kolapsu.

Guinea disponuje hojnými zásobami zlata, diamantů, železa a polovinou světových zásob bauxitu. Většina zisků z těžby nerostných surovin však zatím plynula do kapes bývalého prezidenta Lansana Contého, jehož prosincová smrt stála na začátku převratu, a zkorumpovaných členů jeho vlády.

Přes naděje, které převrat vyvolal uvnitř země, a přes slib konání demokratických voleb na konci tohoto roku, mezinárodní společenství vojenský převrat odsoudilo. Členství země v Africké unii (AU) i v Hospodářském společenství západoafrických států (ECOWAS) bylo pozastaveno. Také Spojené státy zastavily této africké zemi rozvojovou pomoc.