Britské zbrojovce BAE vyprší ultimátum o půlnoci

Londýn - Britská zbrojovka BAE Systems má poslední den na to, aby uznala obvinění z korupce a mimosoudně přijala rekordní pokutu. Jde v přepočtu asi o 28 a půl miliardy korun – mimo jiné kvůli kauze dodávky gripenů pro českou armádu. Nezákonně BAE Systems podle vyšetřovatelů postupovala také při prodeji letadel a technického vybavení do Jihoafrické republiky nebo Tanzanie. Pokud zbrojařský gigant dohodu nepřijme, čeká ho soudní proces.

Britský tisk již počátkem září uvedl, že existuje možnost, že by koncern BAE zaplatil vysokou pokutu za chyby v účetnictví a při zdaňování provizí prostředníkům a v rámci mimosoudní dohody také přiznal vinu. Britský protikorupční úřad SFO by neobžaloval BAE z korupce, a koncern BAE by se tak vyhnul zdlouhavému soudnímu procesu, který by bez ohledu na výsledek poškodil mezinárodní pověst firmy.

Podle listu Mail On Sunday protikorupční úřad SFO zvažuje částku mezi 500 miliony a miliardou liber (asi 13,8 miliardy až 27,6 miliardy korun), což by byla největší pokuta v historii britského trestního práva. SFO nemá sice pravomoc udělovat pokuty, ale doporučení úřadu může mít vliv na rozhodnutí soudce.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Obvinění z korupce se týkají prodeje letadel a dalšího vybavení do ČR, JAR a Tanzanie v celkové hodnotě asi 2,5 miliardy liber. Do Tanzanie dodala společnost BAE techniku pro řízení letového provozu za 28 milionů liber, do JAR v roce 1999 letadla Hawk a Gripen za 1,5 miliardy liber a České republice pronajala gripeny asi za miliardu.

BAE na dohodu zřejmě nepřistoupí

Ultimátum k tomu, aby BAE mimosoudní dohodu přijala, bylo podle britského tisku stanoveno do konce září. Mluvčí protikorupčního úřadu SFO David Jones ale odmítl, že by byla nějaká lhůta oficiálně zveřejněna. Mluvčí BAE v britském tisku naznačil, že firma nebude ochotna přistoupit na dohodu o pokutě a chce, aby záležitost přešetřil soud.

Londýnský spolupracovník ČT Ivan Kytka připomněl, že úplatkářské aféry v BAE jsou dlouhá záležitost a kořeny jednoho z klíčových případů dokonce sahají do poloviny 80. let. Když měl případ v roce 2006 skončit před soudem, zasáhl osobně tehdejší ministerský předseda Tony Blair a zakázal vyšetřovatelům v kauze pokračovat. Argumentoval tím, že by Saúdská Arábie přestala Britům dodávat citlivé informace o aktivitách teroristické sítě al-Káida.

JAS-39 Gripen
Zdroj: ČT24