Izrael propustí dvacet Palestinek za informace o Šalitovi

Gaza - Izrael propustí z vězení 20 palestinských žen výměnou za informace o stavu izraelského vojáka Gilada Šalita, drženého více než tři roky palestinskými radikály v pásmu Gazy. Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua podle svého dnešního prohlášení očekává, že obdrží videonahrávku dokazující, že je voják naživu a zdráv.

„S boží pomocí jsme domluvili propuštění 20 palestinských žen ze sionistických věznic výměnou za informace o stavu uvězněného vojáka,“ oznámil dnes mluvčí ozbrojených brigád Hamasu.

Izraelský prezident Šimon Peres ale nechtěl dávat případné plané naděje, že by mohl být Šalit osvobozen: „Je to důležitý krok, ale jenom jeden krok. Cesta k Šalitovu osvobození je velice dlouhá a velice komplikovaná. Nechceme vytvářet žádné iluze.“

Izrael propustí dvacet Palestinek za informace o Šalitovi (zdroj: ČT24)

Palestinky by měly být propuštěny v pátek. Dohoda mezi Izraelem a Palestinou je výsledkem práce egyptských a německých vyjednavačů, kteří podle svých slov budou dál usilovat o osvobození Šalita výměnou za propuštění členů Hamasu vězněných v Izraeli. V izraelských věznicích je na 10 tisíc palestinských vězňů a Hamas žádá propuštění stovek svých lidí.


Gilad Šalit byl mladičký devatenáctiletý rekrut, když ho v roce 2006 Palestinci unesli z hlídkového stanoviště. Od té doby je jejich nejcennějším rukojmím drženým na tajném místě, bez kontaktu s Červeným křížem. Izrael teď získá aspoň nějaké informace o jeho osudu.

Gilad Šalit
Zdroj: ČT24
Vydáno pod