Syrská opozice se sjednocuje

Damašek/Istanbul – Všechny syrské opoziční skupiny se po jednání v Turecku sjednotily do Národní rady, která má být mnohem silnější v boji proti autoritářskému režimu prezidenta Bašára Asada. Dohodly se na struktuře a cílech Národní rady, která vznikla teprve před měsícem. Assadovy jednotky mezitím dál potírají odpor demonstrantů, v posledním týdnu zdolaly 40tisícové město Rastan.

Syrská armáda po několikadenních bojích převzala kontrolu nad městem Rastan, které dosud ovládali vojenští zběhové podporující povstání proti syrskému režimu. „Město dnes opustilo 50 tanků," uvedli ochránci lidských práv. 

Ofenziva za podpory tanků a vojenských vrtulníků začala v Rastanu v úterý. V pátek bylo do útoků na město podle aktivistů nasazeno 250 tanků a obrněných vozů. „Máme informace o desítkách civilistů zabitých během čtyřdenních bojů a pohřbených v zahradách,“ uvedla organizace syrských aktivistů pro lidská práva se sídlem v Británii. 

Rastan byl dosud jedním z větších středisek odporu proti autokratickému režimu prezidenta Asada. Při protivládních nepokojích, které v Sýrii začaly v březnu, podle OSN zahynulo už kolem 2700 lidí, mezi nimi asi 100 dětí. Podle aktivistů boje v Rastanu patřily mezi zatím nejhorší střety pokračujícího protirežimního povstání, které dnes podle jejich výzev mělo pokračovat na syrských univerzitách v několika městech. 

Přední představitelé rozdrobené syrské opozice dnes po jednáních v Turecku formálně oznámili vytvoření Syrské národní rady. Podle Burhana Ghaljúna, který se stal jejím předsedou, má rada coby nezávislý orgán otevřený „všem Syřanům“ sjednocovat všechny syrské opoziční proudy a představovat společnou platformu pro místní koordinační výbory, dlouhodobě zakázané Muslimské bratrstvo či menšinové Kurdy.