Fotbaloví fanoušci promlouvají do polských voleb

Varšava - Přesně za týden zvolí Poláci nový parlament. Předvolební kampaň vrcholí a politici bojují o hlasy na všech frontách. Účastníky předvolebního klání jsou i fotbaloví fanoušci, kteří premiéra Donalda Tuska v oblibě nemají za jeho snahy o přísná opatření proti chuligánům.

Část fanoušků vládě nefandí poté, co nechala zavřít stadiony kvůli výtržnostem. Tusk je tak pro některé fanoušky největším soupeřem. A dávají mu to pocítit. V Poznani se shromáždili před předvolebním setkáním premiéra s voliči. Když Tusk přijel, pokřikovali na něj, ať se stydí. Premiér jim vzkázal: „Nemám se za co stydět, ať se stydí ti fanoušci, kteří po zápase bijí hráče a kteří útočí na televizní štáby.“ 

Fanoušků se zastává šéf opozice Jaroslaw Kaczyński: „S chuligány a bandity bezohledně bojujme, ale když se fanoušci projevují jako vlastenci, tak jim tleskejme.“ Kaczyński tak narážel na případ šéfa fanoušků varšavské legie. Známý organizátor výtržností nejdříve zmlátil policistu, pak položil květinu u pomníku varšavského povstání. Policie ho poslala do vazby, opozice ho brání. 

„Je absolutně nepřijatelné někoho zadržet po uctění památky povstalců,“ tvrdí senátor Zbigniew Romaszewski. Nedávno sice opozice na adresu fotbalových výtržníků mluvila o nulové toleranci, před volbami se ale slovník mění. Zmíněný fanoušek už od opozice získal nálepku vězeň svědomí. 

Týden před volbami se v Polsku bojuje na všech bojištích. Zatímco ještě před měsícem měla vládní Občanská platforma bezpečný 15procentní náskok, dnes je mezi oběma rivaly nepatrný rozdíl, v některých průzkumech dokonce vede Kaczyńského strana Právo a spravedlnost.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)