Tichomoří hlásí další zemětřesení, tentokrát o síle 6,3 stupně

Sydney - Oblast blízkou tichomořským ostrovům Tonga a Samoa postihly dnes, dva dny po ničivém zemětřesení a tsunami, další otřesy. Podle americké geologické služby měly sílu 6,3 stupně, ale zprávy zatím nehovoří o obětech. Předchozí katastrofa si jich dle předchozích informací vyžádala na 150, podle agentury Reuters ještě o 40 víc. Po dnešním zemětřesení zatím varování před tsunami nebylo vydáno.

Úterní zemětřesení s centrem v blízkosti souostroví Samoa mělo sílu osmi stupňů Richterovy stupnice a vyvolalo mořskou vlnu vysokou osm metrů. Podle agentury Reuters je na Samoi potvrzeno 149 mrtvých, na Americké Samoi 31 obětí a na Tonze, vzdálené asi tisíc kilometrů, devět. To by znamenalo, že úterní bilance stoupla z dosavadních 150 na 189. Podle údajů českého konzulátu v Sydney je v oblasti i 13 Čechů. O jejich osudu zatím není nic známo.

Počet obětí po středečním zemětřesení na Západní Sumatře se už vyhoupl na 1 100 a dál roste. Záchranáři prohledávají trosky i v noci. Bez střechy nad hlavou zůstávají tisíce lidí. Záchranné práce stále komplikují výpadky elektřiny a nedostatek těžké techniky pro odklízení sutin.