Za mučení chce aktivistka od Mugabeho vlády 500 milionů dolarů

Harare – Aktivistka zimbabwské opozice Jestina Mukoková společně s osmi zastánci lidských práv podala žalobu na Mugabeho vládu kvůli únosu, mučení, neoprávněnému zadržení opozičních aktivistů. Žalobci požadují odškodnění ve výši 500 milionů dolarů (asi 8,7 miliardy korun). Od Mugabeho navíc dávají ruce pryč i západní společnosti, dnes oznámila společnost Nestlé, že nebude z farmy Mugabeho manželky kupovat mléko.

Mukoková byla unesena loni 3. prosince ze svého domu a až do 23. prosince, kdy byla uvězněna, byla držena na neznámém místě. V průběhu vazby byla mučena a opakovaně napadena. Zpravodajský server BBC dnes napsal, že za mučením zřejmě stojí zimbabwská zpravodajská služba. 

Mukoková skončila za mřížemi, protože ji vláda podezírala ze spiknutí s cílem svrhnout prezidenta Mugabeho. Ochránci lidských práv ale namítají, že šlo o politicky motivovaný proces. 

Mukoková požaduje polovinu souzené částky, zbytek by si měli rozdělit další aktivisté. 

Nestlé nechce mléko Mugabeové 

Nestlé přestane nakupovat mléko z farmy, která patří Grace Mugabeové, manželce prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho, oznámila dnes švýcarská firma Nestlé. Podnik uvedl, že dosud mléko v Zimbabwe nakupoval proto, aby pomohl zachránit odvětví v zemi před kolapsem. Teď ale vyslechl výzvy aktivistů pro ochranu lidských práv a mléko z farmy už odebírat nebude.