Sesuvy půdy po zemětřesení pohřbily na Sumatře přes 600 lidí

Jakarta - Sesuvy půdy pohřbily po středečním zemětřesení na Sumatře ve třech vesnicích téměř 650 lidí. Informovala o tom dnes s odkazem na místní úřady agentura AP. Podle úřadů zasypala půda a bláto ve vesnicích Pulau Aiya, Lubuk Lawe a Jumena 644 lidí, včetně stovek účastníků svatební hostiny. Pokud se prokáže, že zahynuli, počet obětí se značně zvýší, mohl by dosáhnout několika tisíc. OSN doposud hovořila o více než tisícovce obětí, místní úřady asi o sedmi stovkách. K místním už se mezitím začala dostávat mezinárodní pomoc.

Červený kříž zveřejnil nové letecké snímky, které naznačují, že přírodní katastrofa zasáhla větší oblast, než se původně odhadovalo. Do zničeného města Padang už dorazila dvě australská letadla se zdravotníky a záchranáři, během dne mají dorazit i desítky britských hasičů. V postižené oblasti už zasahuje švýcarský tým s pátracími psy; dorazit mají i záchranáři z Ruska, Estonska nebo Japonska.

Agentury píší o tom, že záchranáři mají informace o osmi lidech, kteří zřejmě i 72 hodin po zemětřesení přežívají v troskách hotelu Ambacang v Padangu. Jeden z nich prý poslal v pátek svému příbuznému textovou zprávu. Záchranáři ale podle agentury AP tvrdí, že horečné snahy o jejich záchranu zatím vyzněly nadarmo.

Podle médií je všude v postižené oblasti cítit pach z mrtvých těl. Některé vesnice prý byly kompletně srovnány se zemí. Úřady odhadují, že bylo zničeno kolem 20 000 domů.

Prezident Susilo Bambang Yudhoyno vyzval k okamžitému uvolnění deseti milionů dolarů (174 milionů Kč) ze státních fondů. Finanční pomoc je přislíbena i ze zahraničí.

Následky zemětřesení na Sumatře
Zdroj: ČT24